Ще одна можливість для незрячих ліквідується!

Вже кілька місяців висить у повітрі питання існування Міжобласної вечірньої середньої школи. Це моє єдине місце роботи за фахом на даний час. Якщо,спеціальний навчальний заклад ліквідують, як зазначається у листах від міністерства освіти, то я опинюся в крутому піке – стану нікому непотрібним тягарем.
            Виникає болюче питання: якщо держава дає інвалідам можливість вступати й навчатися у ВНЗ на пільгових умовах, то де ж їм потім працювати? Мабуть, якщо за навчання незрячого Україна платила, то вона б не хотіла бачити убогого сліпця-жебрака  з торбою, якого яскраво описав Тарас Шевченко. Усі нечисленні можливості реалізації й достойного життя для сліпої людини скорочуються й ліквідуються. А сліпота, між іншим,- одна з найважчих вад. За будь-яку послугу – піти в дешевий супермаркет, який далеко від тебе; ремонт дрібнички, яку здоровий полагодить без труднощів; потрапляння до потрібного місця, часто на таксі; похід до лікаря чи державної  установи, а дороги у нас такі, що легко можна поламати ноги (про псування взуття від таких «супер прогулянок» по ямах та калюжах в дощову погоду, та щей «вітання з рекламами» біля салонів та магазинів , після яких часто порваний одяг, я взагалі мовчу) – доводиться платити нервами й останніми копійками. Якось мені довелося навіть побувати і в комунікаційному люці, який був відкритим, і під сходами потяга, що на великій відстані стояв від перону, - у нас усе для людей! Їх, тих грошей, держава платить аж 1423 грн. Закриють школу  - доведеться розраховувати лише на ці гроші. Як жити далі в такому жорстокому й дикому світі з космічними цінами? Як ростити дітей?

Висновок один: нормальну людину з вадами зору не сприймає держава, а її чиновники почуватимуться спокійнішими й сильнішими, якщо будуть бачити убогих, затурканих й пошарпаних сліпих - так їх можна пожалітий ще раз возвеличитися!